Hvad er implantater?

Implantater er, groft sagt, erstatninger for tandrødder på ødelagte tænder. Hvis en tand for eksempel er flækket helt ned i roden, eller en rodspids betændelse har gjort det af med tandens væv, er det ikke sikkert, at tanden står til at redde. Så vil tandlægen fjerne tanden. Hvis man ikke ønsker at gå rundt med et hul i tandrækken, er der mulighed for at få indsat et implantat.

Selve implantatet består af en slags titanium skrue, som bores ind i kæbe knoglen gennem gummen, og på hvilken selve kronen monteres. Kronen er som regel fremstillet af plat, porcelæn, eller en blanding af keramik og metal, og har samme farve tone som de øvrige tænder. Efterhånden er kroner blevet så flotte, at det er umuligt at skelne dem fra resten af tænderne i tandsættet, og det er derfor umuligt at spotte, om en person har et implantat.

Hvordan foregår isættelse af implantat?

Hvis du har mistet en eller flere tænder, og din tandlæge har konstateret, at din kæbeknogle kan tåle et implantat, vil han eller hun starte med at bore ud til implantatet ved hjælp af bor i varierende størrelse. Der køles med vand samtidig, således at vævet i knogle og gummer ikke tager skade.

Når hullet er boret, isættes selve implantatets grunddel, so kaldes for fiksturen. Denne er som nævnt fremstillet af titanitum – et metal, som udmærker sig derved, at knogle vævet kan fæstne på det og dermed styrke og stabilisere det. Implantatet skal have lov at sidde og gro fast i et par måneder førend mellemleddet og ”kronen på værket” monteres. I mellemtiden kan du få tilbudt en midlertidig krone, som sidder løst monteret på implantatet, hvis der for eksempel er tale om en af dine fortænder.

Du kan bestille tid til isættelse af implantater i Bramming hos Tandlægehuset i Bramming på tanddoctor.dk