Der er mere plastik, end du aner

09 February 2023
Anders Hansen

Efterhånden som vores samfund udvikler sig, finder plastik vej ind i flere og flere af de genstande, vi bruger i vores hjem. Fra køkkenudstyr til badeværelsesinventar til legetøj og værktøj – plast er et alsidigt materiale, der er blevet en integreret del af hverdagen. Men hvor udbredt er det egentlig?

Når du ser dig omkring i dit hjem, er det let at få øje på nogle af de mest indlysende eksempler på plast: vandflasker, redskaber, beholdere til opbevaring af mad og andre køkkenartikler; badeforhæng og badeværelsestilbehør som sæbedispensere; børnelegetøj; møbler som stole og borde; elektronik som tv og computere; forskellige former for ledninger og kabler.

Hvad der måske ikke er så tydeligt ved første øjekast, er den store mængde plastik i dagligdags ting som rengøringsartikler, tøjbøjler, stikkontakter og afbrydere, ja selv dørhåndtag. Plast er et praktisk materiale til mange anvendelser på grund af dets lette vægt og holdbarhed; det er også relativt billigt og let at fremstille.

genanvendelse af plastik

Kort sagt er det umuligt at undgå, at plastik er allestedsnærværende i vores hjem. Så selv om du måske ikke tænker så meget over det i det daglige, så tag et øjeblik til at sætte pris på, hvor langt dette alsidige materiale er nået – og hvor meget af dit hjem der i virkeligheden består af plastik.

Hvordan kan man undgå at få så meget plastik ind i hjemmet?

Det vigtigste er at købe ting, der er fremstillet af mere bæredygtige materialer som træ og metal, og at være opmærksom på de plastikprodukter, du køber – kig efter produkter, der er fremstillet af genbrugsplast eller som nemt kan genbruges. Med en lille indsats kan vi alle hjælpe med at gøre vores hjem lidt mindre plastikholdige.

Konsekvenserne af dette slutter ikke i hjemmet; hvis vi reducerer vores forbrug af plastik, kan vi hjælpe med at beskytte miljøet mod de skader, der forårsages af produktion, transport og bortskaffelse af plastik. Så tag et øjeblik til at vurdere, hvor meget dit hjem er afhængig af plastik, og se derefter, hvad du kan gøre for at reducere dit forbrug og hjælpe med at gøre verden til et sundere sted for os alle.

Derfor bør man også se på sådan noget med genanvendelse af plastik, specielt hvis man har meget derhjemme.

More articles