Forskel på gulvafhøvling og gulvafslibning

Undertiden bliver begreberne gulvafhøvling og gulvafslibning anvendt i flæng, når det handler om behandling af trægulve. Der er dog stor forskel på de to behandlinger, som benytter sig af vidt forskellige procedurer. Til en gulvafhøvling bruges en maskine med en roterende valse, på hvilke der er monteret skarpe knivskær. Disse skrællet det øverste lag af gulvet, og kan tage op imod en halv centimeter ad gange. En gulvafhøvling egner sig fortrinligt til trægulve, som er dækket af et tykt lag lak eller fernis, eller som har dybe skader fra eksempelvis fugt. Fugt skader i træværket kan få dette til at udvide sig, hvilket kan forårsage dybe revner eller niveau forskelle i gulvet. Og her er en gulvafhøvling helt på sin plads.

Hvis dit gulv ellers er jævnt og plant, og træværket er sundt og intakt, kan det dog med stor sandsynlighed blive vældig flot ved en mere skånsom gulvafslibning. Maskinen, som bruges til at udføre en gulvafslibning, er i stedet for en valse med knive udstyret med en roterende slibe rondel, på hvilken man kan fastgøre sandpapir i varierende korn grovheder.

Din gulvmand vil begynde med at slibe gulvet med groft sandpapir, og dernæst skifte til det finere, når overfladen skal pudses af. Herefter vil gulvet atter være smukt og ensartet i overfladen, flere toner lysere – og klar til en plejende og beskyttende behandling med eksempelvis olie, sæbe eller lak.

Vælg en professionel gulvmand til at forestå din gulvafslibning

Når du overlader opgaven med gulvafslibning til en faglært håndværker, er der større sandsynlighed for, at slutresultatet bliver optimalt. Din gulvmand vil i kraft af sin ekspertise og erfaring have langt bedre forudsætninger for at vurdere hvilken behandling som passer bedst til netop dit trægulv. Og så har han håndelaget og rutinen, som skal til for at føre det tunge maskineri således at gulvets overflade bliver jævn og ensartet. Læs mere på gulvkanonen blogindlæg.